Program


KDF - Mi a pálya, magyar dráma? 2. Benedek Albert: Rátenyér, rendező: Tárnoki Márk

KDF - Mi a pálya, magyar dráma? 2. Benedek Albert: Rátenyér, rendező: Tárnoki Márk

Folytatódik a Kortárs Drámafesztivál felolvasószínházi programja.

Benedek Albert: Rátenyér

„Ez a város nem csak lesz, de volt is!”

Rátenyéren – történetünk helyszínén – nem épült meg időben a két forgalmi sávú elkerülő út, mert a vezetés elköltötte a pályázati pénzeket. A központból szankció várható: elveszik a városi státuszt, és Rátenyérből újra nagyközség lesz. Ezt a szégyent szeretné elkerülni a polgármester, ezért alternatív megoldást dolgoz ki: lerövidíti az utat a helyi temetőn keresztül. Hogy a jogos felháborodást elkerülje, az ottani halottakból történelmi legendát gyárt, és újratemetteti őket. Mindeközben a városról is „kiderül” 1000 éves, eddig eltitkolt múltja.

A múltteremtés azonban túl jól sikerül, és az irányítás szép lassan kicsúszik a polgármester és csapata kezéből. A szomszéd községek követelőzőivel, az egymás után feltűnő spirituális csodákkal és a Tatár Tudományos Akadémia legbölcsebb tagjaival már nem lehet mit kezdeni. A helyzetet végül a fővárosból kénytelenek megoldani, és nem más veszi kezébe az ügyet, mint Az, akiről nem beszélünk…

Felolvassák: 

Lakatos Dorina, Boros Ádám, Borsi-Balogh Máté, Rábavölgyi Tamás, Szalai Ádám, Varga Bence

A rendező munkatársa: Kukk Zsófi

Rendező: Tárnoki Márk

A szerzőről:

 

"Sokáig a Nagy művet akartam megírni - emiatt nem írtam semmit. Aztán jött Zalaegerszeg, 2007: A zebrán mentem át, mikor kitaláltam, hogy egy színdarab lesz a Nagy mű, egy vígjáték. Megírtam. Még pályázati pénzt is nyertem a színpadi megvalósításra, de rosszkor utalták, és én az egész összeget elnyaraltam. A tartozást édesanyám fizette vissza, a darab azóta is a fiókban van. Pár évente előszedem, kijavítom. Egyszer kész lesz, és az lesz életem fő műve. Addig meg írom a többit. A Rátenyér az egyik ezek közül: nagyjából egy internet kávézóban írtam. Száz forintot fizettem óránként, körülöttem World of Warcraftoztak, vagy pornót néztek. Imádtam.

Szeretek hülyéskedni. Ha nem hülyéskednék, valószínűleg sírnék. Nevetni jobb.

Rátenyér: A kevesebb több... de a nagyon sok még több.

Munkáim:

Grand Zentral Vest 2013

Rátenyér 2014-2015

DeGeneráció 2015 KoMod Színház

Mephistoland 2016 – Társszerzőként Dömötör Andrással és Laboda Kornéllal

Elvis, Oltár, Miami 2016 – Fordítás, átdolgozás"